Va fi fost odată Mântuleasa

"Daca legea nu mai este in stare sa apere cetatea si pe locuitorii ei, cetatea va disparea. Si merita sa dispara."

În data de 6 mai 2015 Asociația ProDoMo a primit de la doamna arhitect Marina Echeriu un text. Doamna Echeriu locuiește pe strada Mântuleasa și se opune vehement proiectului de PUZ Mântuleasa 7-9.

Mai jos puteți citi scrisoarea trimisă de doamna Echeriu.

 

Pentru strada Mantuleasa

 

"Ieri am fost la sedinta de la primarie referitoare la PUZ Mantuleasa 7-9. Nu ma asteptam la nimic bun - nici n-a iesit nimic bun. Dupa ce m-am enervat, dupa ce am auzit ca nimeni nu poate schimba ceva (pentru ca, nu-i asa, « legea este proasta »), dupa ce am ascultat ineptiile unor tinere arhitecte foarte sigure de ele si, mai ales, foarte sigure de niste fraze invatate pe dinafara, dupa toate acestea ma intreb: chiar asa sa fie?

 

Legalitate, moralitate

 

Lasam ce a mai ramas din Bucuresti pe mana rechinilor imobiliari. Nu se gaseste nimeni sa ridice vocea si sa zica: poate ca vanzarea terenului a fost legala, dar nu si corecta ! Despre aspectul moral nici nu amintesc: se darama o scoala construita la sfarsit de secol XIX, fara a avea toate autorizatiile, se asteapta cativa ani si se vinde terenul unui investitor strain caruia nu-i pasa nici de traditie, nici de ambient, ci numai de profit. Acesta incearca sa construiasca mai intai parter si 17 (saptesprezece) etaje, dar nu reuseste (in mare parte in urma unei petitii pe care am initiat-o). Revine cu un P+10, esueaza din nou si revine iarasi, de data aceasta cu un P+5 de inaltimea unui P+7. In zona nu se poate costrui, spune legea, mai inalt de 13m la cornisa (cca P+3).

 

Functiune   

 

Evident, cu terenul trebuie sa se intample ceva. Acum este plin de gunoaie si flora spontana. Dar chiar trebuie sa se construiasca in mijlocul unei zone protejate un ansamblu hibrid, atat ca functiune cat si ca imagine? Zona nu are nevoie nici de comert de lux, nici de birouri, nici de restaurante. Are in schimb nevoie acuta de o scoala si o gradinita, eventual de o biblioteca de cartier şi de un loc de intalnire a locuitorilor.

 

Istoric, structura sociala, grupe de interes

 

Andreea Rasuceanu povesteste in cartea ei « Cele doua Mantulese » istoricul strazii si devenirea ei. Nu am sa reiau. Cine este interesat, o poate oricand citi.

As mentiona doar cele cateva case pe care doamna arh. Raluca Zaharia le considera de interes minor si dintre care unele nu sunt cuprinse in lista monumentelor.:

 

  • vizavi de fosta Scoala Mantuleasa se gaseste un bloc din anii ‘30-’40, atribuit fratilor Niga. Alaturi de acesta, o incantatoare vila interbelica in stil romanesc.
  • mergand catre bulevardul Carol, pe aceasi parte o vila de sfarsit de secol XIX, inceput de secol XX si alaturi doua bloculete din anii ‘20-’30, cu frumoase elemente art deco
  • la coltul strazii Romulus, casa Georgescu, monument de o extraordinara frumusete.
  • Casele Capra, dintre care una construita de Octav Doicescu
  • Casa Bacalbasa, monument, exemplu de locuire si restaurare in spirit,

 

Imi permit aici o remarca personala : unde Dumnezeu o fi promovat doamna arh. Raluca Zaharia, autoare a studiului istoric al zonei, care nu este in stare sa gaseasca valoare de arhitectura sau ambientala acestui conglomerat? Zona aceasta, asa zis protejata, este o zona profund burgheza. Prin urmare, locuitorii sunt oameni asezati, muncitori, cu stare peste medie, oraseni (« burghez » vine de la « burg », deci oameni ai cetatii, cei ce stiu si vor in mod deliberat sa respecte regulile impuse de viata in cetate). Nimic nu este mai strain mentalitatii acestora decat amestecul de functiuni, galagia comertului in zona de locuit, dezordinea impusa.

 

Circulatie

 

Acum strada sufera din cauza traficului excesiv si lipsei posibilitatilor de parcare. A devenit un canal de circulatie. Noua cale a Mosilor (blocurile construite sub Ceausescu de la Obor spre centru) deverseaza in axa est-vest (bulevardul Pache, Carol Elisabeta), iar catre sud in Mantuleasa. Aceasta avea in vremuri mai bune 2 benzi si doua sensuri. Acum are un sens, o banda si un sfert si parcare salbatica pe amandoua laturile incluzand trotuarele. De doua ori pe zi strada se blocheaza din cauza fluxului de masini. In ipoteza ca s-ar mai adauga cele o suta patru masini cu locuri de parcare si cele cca patru sute de masini, fara locuri de parcare, care ar urma sa locuiasca/lucreze/viziteze in si la ansamblul polifunctional propus la numerele 7-9 ale strazii, ne intrebam – cum s-ar mai putea circula ? Nici nu mai amintesc poluarea aerului (ah, castanii si teii de pe Mantuleasa…)

 

Arhitectura, urbanism

 

Nu stie nimeni cum o sa arate pe dinauntru ansamblul polifunctional, dar am fost blagosloviti cu cateva poze ale exteriorului. Si, dupa ce doamna arh. Mohan ne-a atentionat ca proiectul se poate intelege mai bine din partea scrisa, decat din cea desenata, chiar mi-am facut o idee.

 

Un conglomerat masiv de forma trapezoidala, care are inaltimea blocului care se invecineaza cu terenul. In desfasurare pare mai inalt cu vreo trei niveluri, dar nu va speriati, doamna arhitect a adus desenele de la fosta incercare, care a fost deja respinsa. Diseminate pe teren, alte corpuri de cladiri de inatimi diferite, in functie de casutele cu care se invecineaza. De la bloculetul de care vorbeam D-na arhitect a tras o linie, pe care a plasat fatada catre strada a corpului masiv-trapezoidal. Cele doua cladiri nu sunt lipite, ci sunt pe aceeasi linie – un nou principiu de compozitie a luat nastere si noi avem privilegiul sa-l cunoastem primii ! Ii sfatuiesc pe locuitorii blocului de vizavi sa se grabeasca sa faca plimbari lungi la soare: daca se construieste mastodontul, n-au sa mai vada lumina in locuinte. Se incearca sa se ocupe fiecare centimetru liber, se merge cu constructia pana in buza trotuarului, trei – patru copacei prevazuti de lege si gata-i ansamblul polifunctional!

 

Dar nu, mai este ceva: propunerea are si fatade! Doamna arhitect ne-a prevenit : fatadele sunt exclusiv din materiale naturale, piatra, ciment si sticla. Mie una fatadele propuse mi-au sugerat reproducerea facuta de un copil dupa Mondrian, avand la dispozitie un creion negru, unul maron si unul potocaliu. Ca patratelele astfel desenate nu au legatura cu zona sau cu fatadele inconjuratoare, nu mai conteaza.

 

Nu am concluzii

 

M-am nascut pe strada Mantuleasa acum multi ani, am parasit-o independent de vointa mea si am visat-o ani multi. La fel cum am visat si alte locuri de vis ale Bucurestilor, nesperand ca ma voi putea intoarce in tara, in oras, pe strada sau in casa in care m-am nascut. In tot acest timp am construit case in alte orase, din alte tari, incercand sa explic celor pentru care construiam de ce locuirea asa cum o traisem in Mantuleasa era placuta, sanatoasa si de bun simt. De multe ori am reusit.

 

Mantuleasa este o strada cu farmec, martor a ceea ce a fost si inca mai este orasul. Nu sunt pentru imobilism, dar sunt pentru bun simt si moralitate. Daca legea nu mai este in stare sa apere cetatea si pe locuitorii ei, cetatea va disparea. Si merita sa dispara."

 

Arh. Marina Echeriu

6 mai 2015

Joomla templates by a4joomla