Ion Filibiliu 9

Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România (Pro.Do.Mo), Fundaţia Pro Patrimonio şi Filiala București a Ordinului Arhitecților din România au solicitat declanşarea procedurii de clasare în regim de urgenţă pentru imobilul din Strada Prof. Ion. Filibiliu Nr. 9 - București, Sector 3. Imobilul face parte din zona construită protejată nr. 38 – Labirint și este într-o continuă stare de degradare. Cererea a fost depusă la Ministerul Culturii pe data de 9 mai.


Ansamblul, retrocedat comunității evreiești, este în proprietatea Fundației Caritatea căreia i s-au respins cele trei cereri de desființare adresate Ministerului Culturii.

Propunerea declanșării procedurii de clasare în regim de urgență este susținută de vechimea ansamblului încă din 1906 (conform planurilor cadastrale), de valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică, de valoarea memorial-simbolică și de tipicitatea ansamblului (care cuprinde fosta sinagogă Eisabetheu, clădirea azilului, clădirea administrației și dependințele).

Imobilul se degradează într-un ritm alert, iar această clasare de urgență este singura lui șansa de supraviețiuire. Ansamblul, localizat în cartierul evreiesc, ar putea găzdui viitorul Muzeu al Holocaustului pentru care comunitatea evreiască caută un spațiu de funcționare, iar, astfel, printr-un model de regenerare urbană, identitatea specifică acestei zone istorice poate fi valorificată.

 

Vezi cererea de clasare

 

 

 

sept 2012

 septembrie 2012

septembrie 2013

Joomla templates by a4joomla